Saga Blom kollar in våren

Tidigt på våren ser allting annorlunda ut än på sommaren. Hon sparkar av sig skorna som faller med två dunsar i marken. Det är skönt att sitta högt uppe i eken och vifta med tårna en varm vårdag.
Saga har bra utsikt över trädgården, ån, skjulet och den lilla grönmålade porten. Där går farmor med sina korgar. Hon är på väg in i det sandfärgade huset. Putte står med sin kikare och skådar fåglar. 
"Du sitter högt uppe du", ropar Putte till Saga. "Som i ett fågelskådartorn."Farmors granne Putte är fågelskådare. Han berättar om vårfåglar för Saga. Om bofinken, backsvalan, staren, taltrasten, sångsvanen och den vitryggiga hackspetten. Men när Saga ser att farmor och Putte kramas bakom vinbärsbuskarna försvinner vårpirret ut hennes kropp ...
Det här är tredje boken om Saga Blom och som tidigare bjuds läsaren på betydligt mer än en berättelse. Utöver Cara Knuutinens vänliga illustrationer ingår recept på nässelsoppa och nässelpannkakor samt en lista där bokens ägare kan kryssa av vårfåglar.

Det är alldeles varmt i mitt hjärta. Gott, glatt och ljuvt hoppfullt. Saga Blom kollade in våren och spred lycka i mina sinnen. Den tredje bilderboken om Saga Blom är sällsynt ljuv läsning. Känslan som vilar över berättelsen är närmast poetiskt vacker medan handlingen är tydlig och konkret. 
... Den mest sympatiska och vackra finlandssvenska bilderbok jag sett på väldigt länge. En vacker hyllning till vår och vänskap. 
Pia Siegfrids, Vasabladet

Boken lämpar sig alldeles utmärkt i lågstadiets första klasser som introduktion till temat våren. Den förmedlar fina vårkänslor och inspirerar säkert alla små naturforskare att hitta egna vårtecken i omgivningen. Boken avslutas med några recept på nässlor och en lista där man kan dokumentera vårens ankomst.
Camilla Lindberg, Västra Nyland

... man kan förnimma den tidiga vårstämningen, bilderna är helt underbara med vårens färger i akvarell. Det blir så levande att en doft av rå, frisk vårluft slår emot mig från bokens sidor. 
Monica Borg-Sunabacka, Österbottens Tidning

Knuutinens behagligt stämningsskapande illustrationer förstärker intrycket av en tidlös idyll. 
Mia Österlund, Hufvudstadsbladet

Anna Gullichsen har igen fått till det med en text som jag tycker fungerar både stilistiskt och emotionellt, och jag gillar Cara Knuutinens illustrationer. Hon är speciellt duktig på att teckna stämningar och känslolägen. 
Sofia Torvalds, Kyrkpressen